onsdag 1 maj 2013

Så lite segling, gjorde flera av oss mycket glada

Så var det den senaste seglingspremiär på många år för min del. Nyårsdagen brukar jag försöka få till segling på, men så blev det inte i år, och sedan blev vintern lång. Nog för att jag har kört båt tidigare i år, men ingen segling förrän i dag.

I eftermiddags var vi några som med gemensamma krafter baxade upp Celestes storsegel på 145 kvadratmeter på bommen, satt fast det och sedan vinchade upp det i topp. Den sista biten gick på ren vilja- Stina kan själv :-)

Undrar just hur mina spagettiarmar kommer att må i morgon? Vill du läsa om Celestes olika segel, trycke du här, och sedan väljer du equiment, där har du hela specifikationen på både segel och utrustning.

Kapten Tarre fotograferar premiären av Code 1

När fotografen själv hamnar på bild, då är det många kameror igång...

Sedan skulle vi testa nya seglet, en Code 1 från North Sails. Det var något helt annorlunda material än de kraftfulla seglen som alla andra segel på Celeste är i. Det nya seglet var smidigt och enkelt att hissa. Genast åkte flera kameror upp, och vi beundrade det gråa seglet från alla håll och kanter.

Celestes övriga segel är svarta, förutom den vita gennackern som kallas Snövit. Men nu hissades det alltså upp ett grått segel, med flera olika nyanser av grått. Ett förslag om namn på det gråa seglet har redan kommit, från en medlemmarna i den ordinarie besättningen. Det är minst två, kanske tre eller fyra nyanser av grått, och samma färgskala med ett par olika nyanser av grått är det i Lerwick på Shetland. Så om det nya gråa seglet för heta Shetland, eller kanske Anastasia som kvinnan i boken om femtio nyanser av grått heter, det får tiden utvisa.

Leende besättning med Code 1 hissad
Leendena som spred sig när vi fick upp det nya seglet kanske inte syns så bra här, men det märktes ombord.  Sedan att det här var den kortaste turen någonsin med Celeste, troligen 1,5 M max gjorde ingenting.

För på lördag seglar jag tillsammans med nio andra i väg över Nordsjön, nästan rakt västerut 270 grader, med siktet på Inverness. Det ser lovande ut vädermässigt, men än kan mycket hända.

Du kan följa oss på Celestes vanliga blogg, men även på den speciella Single Malt Race-bloggen.

Leta i den här bloggen