måndag 8 juli 2013

I båten eller ovanför- perspektivet förändrar allt


Är du i en båt eller ovanför? Perspektivet förändrar allt

Livet består av många delar och oftast rusar livet på i full fart, och det är svårt för mig att få tid för att skaffa mig helikopterperspektiv. Mycket tid i vardagen går åt att lösa problem för andra och för mig, för att inte kollisioner skall uppstå, utan helst undvikas.

Jag arbetar rationellt och betar av problemen en efter en, även om problemen vägrar ställa sig i kö utan kommer huller om buller och ibland alldeles för många samtidigt. Men mitt i sommaren, finns det ibland lite extra tid att tänka och fundera i lugn och ro. Då är det lättare att betrakta problemen från ovan.

Problem som verkat bagatellartade, de bara förvinner. De problem som verkat stora och svåra att komma runt, blir när jag ser dem från en annan vinkel lätta att lösa.

Sedan finns det de problem som känns olösliga, och som upptar alldeles för mycket tankekraft. Då kan det vara bra att få ett helt annat perpektiv.

Om jag visste att tiden i livet var utmätt och tämligen knapp, hur skulle jag göra då?

Vackert eller ett stort trassel? Det beror på betraktarens ögon

Skulle jag ägna tid åt det olösliga problemet, eller skulle jag lösa det på ett annat sätt? Går det att göra något vackert att det som känns som en olöslig härva? Ja, ett sätt att få perspektiv är att läsa detta inlägget av Kristian Gidlund.

Kristian, 29 år döende i magsäckscancer, försämras stadigt och troligen snabbare och snabbare. Kristian har inte tid för trivialiteter, men betraktar omgivningen med väl valda ord. Han har ett annat perspektiv än du och jag, det korta perspektivet som aldrig kommer att förlängas. Kristian sitter i en snabbgående båt utan möjlighet att bromsa på väg mot mot stupet utför kanten från det som är livet, men han verkar redan sväva ovanför båten, för han har skaffat sig helikopterpperspektivet.

Med Kristians perspektiv är antagligen mina till synes olösliga problem helt oviktiga, och har troligen har en enkelt lösning, bara jag skaffar mig rätt perspektiv. Det gäller att skapa fri sikt runt horisonten för att se lösningarna

söndag 7 juli 2013

Drivkrafter & fokus


Hansen mot Robinson i finalen

Efter att ha suttit på en klippa vid havet  går och tillsammans med alla andra i publiken hejat på Björn Hansen och hans team som tog hem segern i Stena Match Cup Open Class för andra gången i rad, och för totalt tredje gången, funderar jag över drivkrafter.Anna Kjellberg båtmässan 2011


Jag pratade en kort stund i går med Anna Kjellberg, som jag träffade första gången på Båtmässan i Göteborg 2011. Då berättade Anna om sitt mål att ta en OS-medalj för alla de kvinnor som hade samlats på mässan den kvällen.


Svenska hejarklacken i Marstrand
Nu satt hon med sitt team vid den stora svenska flaggan och njöt av seglingarna. Det blev ingen OS-medalj i London, och en tredje plats i Stena Match Cup Women´s Trophy i går. Men efter bara ett par timmar skrattar hon glatt och säger att hon ser fram emot den kommande veckans tävling i New York och Lysekil Women Match och nya chanser att vinna igen. Dessutom ligger hon bra till på den nya kvinnliga touren  som heter Women´s International Match Racing Series.
 
Jag ser Annas team och de andra teamen gå ut från GKSS-hamnen i ur och skur och träna. De tränar, rundningar, spinnackern går upp och ner, och de bara nöter på. Vad är det som driver dem? Hur orkar de göra samma övningar, gång på gång. De tävlar, och sedan fortsätter de nöta inför nästa tävling, osv.
 
Jag vet vad som driver mig, men jag undrar om jag skulle kunna sitta i en segelbåt, köra runt samma tre bojar och bara finslipa gippar, slag och segelsättningar i alla evigheter. Det är klart att jag skulle orka, men skulle jag tycka att det är kul?
 
Full fart framåt
 
Ja, det vore kul att få chansen att lära sig bli bättre på segeltrimning, men hur länge skulle jag orka nöta enformigt? Jag som helst vill ha full fart framåt, men älskar omväxling.
 
Är det så att vi är rätt lika när det gäller att ha driv och få saker gjorda, men Anna lägger fokus på få uppgifter och driver dem till perfektion. Jag vill gärna få saker väl utförda, men jag har sällan få uppgifter på gång, utan många samtidigt.
 
 
Jag funderar över mina drivkrafter och mitt fokus, det är sådant jag hinner när tempot i livet går ner under några få korta sommarveckor. Kanske skall jag hitta andra drivkrafter och nytt fokus, eller är det bara att köra på?

Leta i den här bloggen