fredag 15 november 2013

Mot världens ände

Antarktis. Fotograf Milo Dahlmann
Alla måste inte segla iväg på det stora äventyret, och även om jag och andra vill kan det finnas hinder på vägen. En som kommit iväg och tillbaka och som nu skall föreläsa om det under nästa vecka och några flera tillfällen under november är Milo Dahlmann.

Du kan lyssna på Milos föredrag "Mot världens ände" och köpa hennes bok under nästa vecka på Västkusten.

Måndag 18 november kl 19.00:
Kulturhuset Kajutan, Hamntorget 18, Henån, Orust 
 
Tisdag 19 november kl 19.00:
Lysekils Stadsbibliotek, Kungsgatan 18, Lysekil
 
Onsdag 20 november kl.19.00:
Folkets Hus, Hallindenvägen 2, Kungshamn
 
Torsdag 21 november kl 19.00:
Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

söndag 10 november 2013

Seglarmingel och after sail i backspegeln

Så var det redan över.....


Seglarminglet och After sail hösten 2013 blev en lång och lyckad dag. Mest energi under Seglarminglet fick vi på slutet av Arvid och Johan från Speakat Sailing Team, men alla talarna inspirerade oss på olika sätt är jag övertygad om. Efter Seglarminglet blev det After Sail med visning av filmen från Scandinavian Race Week, och Einar från Moore Sailing berättade om sin verksamhet, och sin nyöppnade resebyrå för seglingsresor och jag fick förmånen att berätta att 11 av 15 båtar är bokade inför nästa års Scandinavian Racing Week.

 
 

Allt sändes live på www.sittbrunnen.se som hade två personer på plats.
Åke Fredriksson hade gjort ett diger arbete med att förbereda frågor till alla talare, och här kommer en litet sammandrag för dig som inte har tiden att gå in på Sittbrunnen och lyssna i efterhand.
Anna Holmdahl började med att berätta om Women´s International Match Race Series. Vilket arbete hon lagt ner genom tiderna, och vilken utveckling som matchracing för kvinnor fått. Du kan läsa mera om Annas arbete med Lysekil Women Match här.
Jussi Santonen från UK Syversen kom med sin sedvanliga energi och berättade om hur segel och riggtrim är beroende av varandra. Seldens tumstocksmetod kan du läsa mera om här.


 


Sedan var det dags för Bengt Tarre och Jens Bengtström att berätta om Farr65.an Celeste of Solent, hennes utrustning och kanske speciellt hennes stora svarta segel. Det blev och bilder från årets segling till Skottland, Single Malt Race.I pausen kunde alla som ville få prata mera med utställarna som var Boskaparna , Sjöskolan på Beckholmen , och Moore Sailing


 
 

Sedan var det dags att drömma sig bort till Karibien. Harald Treutiger berättade hur det är att segla i Karibien, och det var nog både en och två som fick redan på något nytt, och vi som varit där kände igen oss i beskrivningarna.Sedan var det dags för fart och fläkt. Johnie Berntson berättade om sitt team Stena Sailing Team och deras kommande kappsegling i Moonsoon Cup när vi andra har lagt seglingen på hyllan för i år.Martin Nilsson, Team Feelgood som vann Tjörn Runt i år berättade om hur mycket arbete det är att hålla ihop ett vinnande team. Delegering och gemenskap är ledorden. Det var nog fler än en som fick något att tänka på där. Bra koncept för ett föredrag i vilket företag som helst.

 
 

Sedan kom Frida Langenius och Martin Strömberg och berättade om Team SCA och Fridas provsegling nere på Lanzarote. Så kloka, och eftertänksamma funderingar av 22-åriga Frida, det var mycket roligt att få höra hennes funderingar.

Jan Torstensen från Brandspot gav oss ett datum att lägga in i kalendern. 21 juni 2015 kommer Volvo Ocean Race att ha målgång i Göteborg. Vilka vecka det kommer att bli. Jan berättade om allt jobb som redan har startats och hur mycket folk som kommer att vara engagerade när veckan väl går av stapeln.

Som sista punkt så kom de två vitamininjektionerna som vi behövde. Arvid och Johan från Speakat Racing Team. De har seglat i M32-cupen detta året och har stora planer för framtiden. De var så härligt entusiastiska och fulla av liv, wow!

 
 

En av publiken var bara med under dagen, och en del kom till after sailen, men nånga var med hela dagen och kvällen.

 

Nu var det dags för After Sail, men utan både Niklas Axhede och Åke Fredriksson som hade förhinder.

Einar Halldin och jag steppade in och improviserade, och det gick nog rätt bra! Einar berättade om deras nya resebyrå för seglingsresor, och jag berättade det jag visste om nästa års Scandinavian Race Week som blir 20-27/9 2014.Sedan visade vi filmen, och fotoboken gick runt. Du som vill beställa fotoboken efter Scandinavian Racing Week 2013 kontakta Åke Fredriksson på mailen nedan. Men först kan du läsa och titta på boken här.

Kontakta Åke Fredriksson på ake@fredriksson.tv om du vill veta mera om nästa års segling, och bli uppsatt på nyhetsbrev för Scandinavian Race Week.
Det var flera som frågade efter Einar Halldin när han hade åkt, så kontakta honom via More Sailings hemsidan

Till dig som var där, tack för att du kom. Du som inte kunde vara med, gå gärna in på www.sittbrunnen.se så hittar du den del material av de sex timmar som sändes i går.

Till dig som talarna och utställare. tack för att du kom och bidrog till en härlig och inspirerande dag.

Leta i den här bloggen