fredag 6 september 2013

Mycket kompetens finns det...


Ja, vi är några stycken som tycker det är roligt att lära av andra och sedan lära ut, och då speciellt när det gäller långfärdssegling och tidvatten. Men när jag nu sedan 2006 varit ansvarig lärare för utsjöskepparkursen hos Kryssarklubben i Göteborg har jag insett att det inte finns något bra läromedel på svenska för utsjöskepparkurserna.

Varför då inte bara översätta en bok från engelska? Jo, alla de bra böckerna på engelska är skrivna ur ett brittiskt perspektiv. När boken beskriver översegling är det de ca 50 M mellan Englands sydkust till Frankrikes nordliga kust som beskrivs, och så vidare. Jag tycker eleverna behöver en bok som beskriver längre överseglingar över Nordsjön, problem med segling både i riktigt kalla vatten, och riktigt varma vatten och hur man kan lösa det ombord. Båtkonstruktioner och defintionen på en långfärdsbåt bör se ut har ändrat sig radikalt de senaste 5-7 åren, och vad en ocean-klassad båt egentligen står för är andra spörsmål att kunna exemplifiera och lära ut.

Det har varit möten och planeringar för att se om vi kan samla ihop våra kunskaper och formalisera dem i tryckt form i flera omgångar.

Men så har vi tidsfaktorn, som alltid finns där. Nästa år, nästa termin, eller kanske efter semestern, då kanske jag har tid för bokprojektet. Det är inte bara jag som har tänkt så, det gäller även de andra lärarna som nu skall omvandlas sitt vetande och kunnande till pedagogiska texter, och en layoutare och en ritare som skall se till att det blir en bra produkt i tryckt form.

Varför skriver ´jag inte bok med en gång? För att jag inte vet riktigt. Det blir något i tryckt format, kanske något vi kan kalla en bok, kanske ett häfte.

Nu är bollen satt i rullning, med all den samlade kompetensen så får du se vad det landar någon gång nästa år....

torsdag 5 september 2013

I kväll har jag varit på Atlanten

Inre skärgården

...., ja ända borta på Isländska ryggern,ute på St. Kilda, en tur till Fair Isle och vi började nog navigationsturen söder om Skye och öster om Rhum. En så härlig kväll det blev, fast vi skulle lyssna på säckpipor egentligen, men det blev god mat och en dansk jazzsångerska istället.
Vissa långseglingar har jag gjort i högt tempo, andra i betydligt långsammare, vissa minnen är starkare och tydligare än andra. Tankarna flög i väg och helt plötsligt var vi på Nordkap och sedan på Vita havet, ja varför inte Nordostpassagen.

Det där med att vara länge ute på havet är något speciellt, hjärnan varvar ner, och det fnns tid för riktiga samtal, de där långa samtalen som kan vara över dagar, som jag minns länge efteråt. Det skapar band som finns kvar länge efteråt, längre än vad jag trodde, intressant.

Ny energi ....av Charlie

Det gäller att hålla rätt på plus och minus i livet

Jag anmälde mig till en föreläsning i våras -Balansekonomi. Charlie Söderberg, känd från Lyxfällan på TV skulle hålla föredrag om att leva ett liv i ekonomisk balans. Det kunde vara intressant, men kanske lite halvtråkigt då det säkert skulle vara mycket siffror. Det var helt fel! Det blev inget halleluja-möte, men många bra tankar under kvällen, men också en del jobbiga frågor, som det inte gick att ducka för.

Varför går jag upp ur sängen varje morgon? Vad driver mig?
Vad gör vissa människor framgångsrika?
Jobbar jag med det jag brinner för?
Vad är rikedom för mig?


Knepet är inte gå hem och låta allt smälta, utan att ta beslut som blir livsavgörande, om man inte redan hade gjort sina val sa Charlie. Även om jag har gjort några tydliga val nyligen, finns det fler val att göra, eller att låta bli att välja, det är också ett val.

När jag kom hem ringde telefonen, och då var det nya val som gällde. Efter ytterligare ett telefonsamtal tror jag att jag valde rätt igen.

Jag har fått ny energi av mina val, så det gäller att göra nya val, helat tiden och aldrig tro att valen är gjorda för evigt.  Så Charlie gav mig ny energi, på flera sätt.

onsdag 4 september 2013

Så var det dags igen...för Dover-Calais

Kurslitteratur under hösten


..att starta upp höstens utsjöskepparkurs. E-mailet till eleverna har gått ut med information om kursupplägg, vilket övningskort vi skall använda och att det är dags att beställa Reeds skippers handbook som är kurslitteraturen. Även om du inte skall gå på kurs hos mig eller någon annan, så är den här boken ett koncentrat av bra kunskap. Många långseglare har den i bokhyllan hemma och ombord, som ett enkelt uppslagsverk. För ibland blir den stora Reeds i papper lite otymplig, även om jag numera har den i elektronisk form för undervisningen.

Det är roligt att kursen ännu en gång är fulltecknad. Det blir ännu en höst som jag tillbringar med att "segla" omkring i Engelska kanalen mellan Dover till Calais. Vi gör en stor sväng väster ut från Calais, navigerar oss till Eastbourne och Newhaven, korsar Engelska kanalen för att gå över till Boulogne sur Le mer, och sedan vidare till Calais. Vi har som avslutande övning att ännu en gång korsa Engelska kanalen mellan Calais och Dover. Vill du veta mera om hur det är att gå på utsjöskepparkurs, kontakta mig på stina.jansson@telia.com

tisdag 3 september 2013

För att man skall kunna flyga


..du måste gå högst upp på strået, även om det böjer sig.


 För att man skall kunna flyga
måste skalet klyvas
och den ömtåliga kroppen blottas

För att man skall kunna flyga
måste man gå högst upp på strået
också om det böjer sig
och svindeln kommer

För att man skall kunna flyga
måste modet vara
något större än rädslan
och en gynnsam vind råda
ur "Instruktion för skalbaggar" av Margareta Ekström

måndag 2 september 2013

Livet är för kort för att ha tråkigt...

Frågn var förra veckan, är gräset grönare på andra sidan?
Ja, i dag är det många personer jag har funderat över. Peter "Blur" Gustafsson som sa de kloka orden till mig en gång som blev dagens rubrik, och sedan lade han till att det gäller att arbeta med människor man gillar och som gillar det de gör.  Det tyckte jag var klokt då, och det har jag gått och grunnat på att tag, och till slut bestämde jag mig för att det var dags för förändring.


Jag har också bestämt mig att gräset är grönare på andra sidan, och nu har jag faktiskt kommit över på andra sidan både bildligt och bokstavligt. Från i dag arbetar jag åt Sjöskolan på Beckholmen i Stockholm, med navigationskurser i Göteborg med omnejd. Det skall bli mycket roligt, och det bästa är att jag får jobba ihop med Gerhard Chronholm igen. För jag gillar att ha roligt när jag jobbar, och någon bra person att bolla idéer med och driva fram nya projekt. Så det var helt klart dags att kliva ombord på annan båt, och se vart den för mig. Många säger att jag har tur, som har fått så många chanser på så mycket roligt i livet, men de glömmer att jag vågar mer än de flesta andra. Sedan blir det inte alltid som jag har tänkt mig, men det blir bra ändå.

Dags att mönstra på en annan båt

Vi får se vad som händer, men det kommer helt klart att hända nya spännande, roliga saker i livet, tillsammans med Anna och Gerhard på Sjöskolan. I kväll blev det bild och text till hemsidan, och ett nytt visitkort var redan på gång.

Men även om det till flera personers förvåning, och kanske någon persons glädje en kort stund stod på Facebook att min bostadsort numera är Stockholm, så gick det rätt snabbt att ändra på det. För jag tänker bo och verka i Göteborg ett tag till.

Så vill du följa med mig till Sjöskolan, då hittar du dem på webben eller på Facebook

Leta i den här bloggen