söndag 30 mars 2014

Seglarminglet i backspegeln & nya möjligheter

Talarna har börjat

Förra lördagen var vinkällaren under restaurang Le Village i Göteborg fylld till bristningsgränsen. Det var dags för Seglarmingel våren 2014


Trettioåtta personer samsades på varje ledig stol och i alla olika rum. Talarna hade verkligen fått en utmaning. Utan dator, projektor eller annan elektroniska hjälpmedel fick de stå rakt upp och ner och berätta om segling från sitt perspektiv under max 15 minuter per talare, där temat var " I did it my way" för att inspirera deltagarna till många sorters aktivt båtliv på och vid vattnet. Jag lovade i ett svagt ögonblick att skriva en sammanfattning. Jag har sammanfattat 7 talare x 15 minuter, dvs 1 timma och 45 minuters tal nedan. Hoppas att även du som inte var med kan få inspiration här.


Vi började med att samlas i vinkällaren under Le Village.  Georg Berg berättade om vinkällarens historia och  möjligheten du har att hyra ett vinfack i källaren. Du hittar in­formation om Le Village här.  Vill du kontakta George för att fråga mera om vinkällaren när du honom på georg.berg@levillage.se och 0708169183.
Celeste med besättning på Islay, Skottland 16 maj förra året
Bengt Tarre berättade om hur det kom sig att han som skulle semestersegla sin båt började fundera på äventyrssegling och numera seglare han en Farr65r som heter Celeste of Solent. Jens Bengtström berättade kort om äventyrssegling och speciellt om Single Malt Seglingen till Skottland. Bloggen finns här Single Maltseglingen finns det platser kvar vet jag. Det blir en informationsträff 10 april om du vill veta mera läs här (Tittar du noga hittar du fem personer på kortet som var med under Seglarminglet)


Starten går i Scandinavian Race Week 2013

Annika Lyrén berättade om förra årets Scandinavian Race Week och det framgångsrika teamet kvinnliga Radost som betyder glädje. Femton Salona 38:or som kappseglade hela dagarna och umgicks och hade kul på kvällarna. Målet var att ha roligt först och främst, och sedan att bli så bra som möjligt, och det lyckades Team Radost med. Nu leder Annika projekt Radost där undertecknad har förmånen att vara med. Vi har till och med bokat oss en träningsbåt, och 8 maj börjar vi träna för att ev kappsegla här hemma innan det blir Scandinavian Race Week 2014. Vill du kontakta Annika finns hon på annika@lyren.nu Vill du läsa mera om SRW finns det information här Det är Åke Fredriksson och Niklas Axhede som arrangerar Scandinavian Race Week tillsammans med More Sailing. Du kan se filmen från veckan hösten 2013 här.

Vi surfar med vinden mot Rhodos

Linda Lindenau, som gått från att arbeta på kontor till att arbeta på heltid som seglare med sitt företag som erbjuder först och främst kvinnor segling- och navigationskurser, både i Stockholm, Sverige och i Medelhavet. Under Seglarminglet berättade Linda om sina funderingar kring att ha auktoritet för att kunna ge andra plats att växa, att vara den naturliga ledaren. Jag har förmånen att få vara skeppare på Lindas nya båt i Grekland, Rhodos nu i sommar. Både vecka 29 och 30 seglar vi ut från Rhodos söndag – söndag, och än så länge finns det platser på båda eckorna tillgängliga. Du hittar Lindas hemsida här.
 
Det behövs funktionär på land....

...och på vattnet.
Jan Sjögren från Göteborg Kungliga SegelSällskap (GKSS) berättade om hur han blev funktionär för GKSS och att det finns många  arbetsuppgifter, allt från att koka kaffe, hissa flaggor på startfartyget, sitta på race office till att vara seglings- eller tävlingsledare. För att komma in i gemenskapen och ge utbildning finns det flera tillfällen under våren. Redan nu på tisdag 1 april blir det kappseglingsregler för funktionärer.  Vill du anmäla dig som funktionär gör du det här. När du har anmält dig som funktionär, då kan du anmäla dig till kurserna också.  Vill du fråga Jan något når du honom jan.sjogren@trutvagen.se

All inclusive på fritidskurserna
 
Gerhard Chronholm började med att berätta om att han strukit Gorbatjovs byxor, gick sedan över till att berätta om sin väg till att i dag var delägare och lärare på Sjöskolan på Beckholmen i Stockholm. Nu sätter vi ner Sjöskolans flagga ordentligt i Göteborg i och med att även jag börjar arbeta aktivt som lärare på fritidssidan i Göteborg.  Jag bifogar information och ett introduktionserbjudande om vår första kurs som börjar nästa söndag 6 april, där du får 20 procent rabatt. Men du måste anmäla dig senast nu på tisdag 1 april.

En av Carinas horisonter, men inget som begränsar henne
Carina Arvidsson smittade nog oss alla med sin sprutande energi och sitt förhållningssätt att hela tiden vilja utmana sig själv att tänja på gränserna och blick mot horisonten. Vi fick följa med från hästryggen, ut på havet med Celeste, vidare på kappseglingsbanorna i Sverige, några korta meningar om Atlantic Race for Cruisers (ARC) också kallad ”Arken”. Snart skall hon iväg igen för att kappsegla i Västindien. Vill du ha kontakt med Carina finns hon på ac.1@live.seThomas Lundgren avslutade kvällen med att berätta om hur han började segla med Svenska Kryssarklubbens(SXK)skutor när han var ung, och hur han började segla 24-timmars med en släkting på dennes Forgus som sedan blev 120-timmars x flera. Nu finns det möjlighet att prova på en kombination av både 24:a timmars och skutsegling om du har lust. Du hittar informationen om 24-timmars här  och om segling ombord på SXK:s skutor här.

Tack för att du läst ända hit. Min blogg är den minst välskötta, då jag hjälper till att skriva och redigera på några hemsidor och ett antal Facebook-sidor, så den egna bloggen blir eftersatt. Den grupp som jag satsar mest på är Facebookgruppen Seglarmingel. 

Leta i den här bloggen