fredag 5 oktober 2012

Varför är det så roligt att segla med Celeste?


Varför är det så roligt att segla med Celeste, när du har en egen båt att segla med? Du som är van att segla som skeppare eller vaktchef, är du bara en i vaktlaget, hur känns det? Dessa frågor har jag fått flera gånger i veckan den sista tiden, och jag har inte haft en helt glasklar formulering utan pratat om den fräcka båten, seglingen, naturupplevelserna, människorna ombord och så vidare. Men två dagar i sängen urförkyld har gjort att jag har hunnit tänka i lugn och ro, och faktiskt formulera det.Ja, för den som inte känner mig så väl, jag gillar utmaningar. Ju svårare desto bättre. Säg till mig att det där klarar du aldrig, då biter jag ihop i ren tjurskallighet och klarar det på ren och skär vilja.


Men vad är då hemligheten bakom Celeste, och det faktum att många som seglat en gång ombord, kommer tillbaka igen och igen.

  1. Skeppare och first mates x flera som det alltid går att lita på till 200 %, och dessutom är de härliga människor, med stora personligheter, som lockar fram det bästa ur andra människor. För det är människorna ombord som gör seglingarna i första hand.
  2. En härlig, fräck, snabbseglande båt som jag ännu inte bemästrar, men jag skall! Dessutom är det aldrig slösegling, utan full fart hela tiden, det är verkligen "The race is on"
  3. Jag får chans att lära mig istället för att vara den som alltid lär ut- det utvecklar mig som person, och är faktiskt rätt skönt, att inte alltid vara den som har örnkoll på allt och alla, fast jag har svårt att låta bli att kontrolla andra. Det är nyttigt att släppa taget ibland.
Så därför är det så roligt att segla med Celeste! Du kan lyssna på föredrag om sommarens äventyrssegling till Island under ett antal tillfällen under hösten. Du kommer att kunna hitta datum på Celestes blogg.

onsdag 3 oktober 2012

Segling för hela slanten...


Om du bara visste vad mycket segling och seglingsrelerat som är på gång i alla hörn av Sverige den här tiden på året! Efter ett drygt dygn i Stockholm kommer jag tillbaka med huvudet fullt av idéer, och får hela tiden mer information om vad som kan hända och ske de närmaste månaderna. Mycket spännande är på gång.

Snart kommer jag att kunna skriva och berätta om det mesta, men just nu är det projektet Kvinnliga förebilder i båtlivet som skall träffas i Luleå om drygt 10 dagar som är närmast på agendan. Det skall bli riktigt roligt och i vanlig ordning oerhört inspirerande. Det mötet ger energi för vintermånaderna, tills det är dags för nästa träff lagom till båtmässan i Stockholm, och då är säsongen igen.


tisdag 2 oktober 2012

Ett lyckat föredrag, med hjälp av kvinnokraft!


Pilotbok, karta, guideböcker, mugg och en puffin, inramning är klar


Nu sitter jag på hotellrummet i Linköping, och kan inte sova! Jag känner mig både nöjd och belåten med min insats. Jodå, jag skulle kunna vara självkkritisk och fundera på allt jag skulle kunna ha gjort bättre, men näää då. Jag är faktiskt oerhört nöjd. Första officiella föredraget om sommarens segling till Island med Celeste och det blev hur bra som helst.

Först Jens bildspel på drygt 32 minuter, med musik som inramning, och sedan föredraget som han hade satt ihop av Bengts och sina bilder. Visserligen höll jag mig inte till varken han föreslagna talarmanus, eller mitt eget talarmanus, men det blev bra! När nästan hälften av åhörarna kommer fram efteråt och tackar för ett inspirerande föredrag, och vill veta mera om hur de kan segla ombord på Celeste på äventyr, med Salsa i Västindien eller gå på kurs i Stockholm, då känner jag mig nöjd och belåten.

Fast jag hade kanske hållit tiden på föredraget om 45 minuter om jag hade använt talarmanuset och inte svarat på en enda fråga, nu höll jag på i 1,5 timma inklusive frågor, och sedan gick bildspelet på igen. Tur för mig att Milo och Eva hjälpte till att packa ihop.

Nu har säkert du eller någon annan läsare funderat över hur självgod jag är, som tycker att jag är så bra. Inte alls, i vanliga fall har jag hur mycket självkritik som helst, men inte den här kvällen. För jag fick hjälp att lyfta både mig själv och föredraget till en fantastisk höjd, av alla kvinnorna som var där.

Jag tror nämligen att jag lyckades inspirera några av kvinnor att lyfta sin blick lite grann i kväll vad som är möjligt när det gäller att segla och uppleva äventyr. Men det var tack vara alla kvinnorna som var där, engagerade sig, frågade, lyssnade uppmärksamt och stannade kvar efteråt och fortsatte fråga som lyfte mig och föredraget.

Ett stort tack till dig som var där på föredraget, engagerade dig med frågor och stannade kvar och frågade mera efteråt.

En av kvinnorna i QSS, hon läser Liza Marklunds bok: Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor, och tyckte att det fanns något att lära sig där.  Vi var rörande överens om att kvinnor behöver hjälpa andra kvinnor att komma fram i båtlivet, och kvinnor är rent generellt dåliga på att lyfta andra kvinnor. Men det skall vi bli bättre på, nu när vi tillsammans planerar för båtmässsan 2012 i Stockholm!


Jag höll föredraget hos Quinnliga SegelSällskapet(QSS) i Stockholm, på restaurang Grappa, detta var deras pubkväll. Min uppgift som jag fått från deras ordförande var att inspirera genom att berätta om mig själv, seglingen till Island och Sjöklar Kustakademi som jag ibland arbetar för.

Kan jag hålla föredrag, då kan du hålla föredrag! Det är inte den längsta seglatsen som behöver vara den mest spännande seglingen, det kan lika gärna vara en seglings över Baggen, eller genom att korsa Öresund eller Rivöfjorden. Fundera över vad du kan dela med dig av, som får andra att växa.

Leta i den här bloggen