fredag 7 februari 2014

Idol eller förebild?

Frida Langenius på Båtmässan
 
 
En idol, förebild eller vad jag nu skall jag kalla 21-åriga Frida Langenius vet jag inte riktigt, men hon imponerar på mig. När jag hör henne prata, då verkar drömmen om framgångsrika, jämn-ställda svenska seglartjejer och kvinnor inte så avlägsen. Frida fick chansen att provsegla med Team SCA nere på Lanzarote, tog chansen, åkte iväg, tränade och seglad med teamet. Hon fick chansen att säga ja till att vara med på Volvo Ocean Race, men valde att säga nej, trots alla förväntningar och den fantastiska chansen det innebär. Men Frida är en klok person, så klok så jag blir förvånad. Tänk om jag hade varit så klok när var 21 år, det var jag definitivt inte! 
 
Den enda likheten mellan Frida och mig, det verkar vara att vi båda tar de chanser vi får eller skapar sjävla, och ibland väljer en väg som är helt oväntad för omgivningen, men det gör oss inget,  för vi vet vad vi vill.
 
För skall jag komma någonstans, då gäller det att jag tar vara på chanserna, som jag antingen får eller skapar själv. men jag måste också bestämma mig för att vara modig! Då fungerar instruktionen för skalbaggar utmärkt, men jag byte ut det utslätade ordet man i texten till jag och mig. Läs högt för dig själv och känn hur modet växer!
 
För att man jag skall kunna flyga
måste skalet klyvas
och den ömtåliga kroppen blottas
För att man jag skall kunna flyga
måste man jag gå högst upp på strået
också om det böjer sig
och svindeln kommer
För att man jag skall kunna flyga
måste modet vara
något större än rädslan
och en gynnsam vind råda
 
ur "Instruktion för skalbaggar" av Margareta Ekström
 
 
 
 

söndag 2 februari 2014

Vart tog bloggen väggen? Förklaringen är att.....
...det finns många andra forum att skriva i, och jag har också bara 24 timmar på dygnet, även om du kanske är en av dem som hävdar att jag måste ha tillgång till några extra timmar här och där, så är det inte. Efter en långdragen förkylning har äntligen orken och kraften kommit tillbaka, och det bästa med den förkylningen har varit att jag hunnit tänka mycket och länge, vad jag vill, orkar och hinner med.


Ja, frågan om vart bloggerskan har tagit vägen har kommit rätt ofta sedan julklappstipsen bara helt abrupt lade av mitten av december. Förutom att datorn kraschade och det tog nästan en vecka att få någorlunda ordning på datorn igen, så finns det lite annat att skriva.

Kustkanalen som nu går över från hobbyprojekt till ett riktigt företag, där hoppas jag kunna bidra mera.

Projektet att skriva utbildningsmaterial för utsjöskepparutbildningen enligt NFB:s anvisningar har startat, även om det går lite trögt. Det kan bero på att jag och de sju männen som är med i projektet alla har rätt mycket att göra, men det är ju precis därför de är engagerade i projektet. Sedan kommer säkert det projektet att svälla. Thomas Lundgren har satt upp en sida för projektet, som vi sakta men säkert skall fylla på. Under tiden kan du hitta Facebooksidan utsjöskepparutbildning där vi då och då lägger upp material. Sedan börjar snart vårens utsjöskepparkurs, där Thomas och jag lär ut bland annat längfärdssegling och tidvatten. Efter att ha tagit in 19 deltagare förra terminen, på de 12 platserna, så har vi  ändrat upplägget med större grupp och två lärare till gruppen, där har vi just nu lediga platser.

Skriva artiklar för olika båttidningar är också en mer konkret plan, om sedan tidningar kommer ut i pappersform eller som webbartiklar spelar ingen roll, och utvecklingen mot webben är tydlig.


Jag är numera navigationslärare, SRC-lärare, och din egen båtlärare på Sjöskolan på Beckholmen, men nej jag skall inte flytta till Stockholm, även om en och annan konkurrent i branschen säkert önskar det. Det blir navigationskurser och praktiska båtkurser i Göteborg med omnejd, vilket är fantastiskt roligt på många sätt. Att jag sedan blir kollega med Gerhard Chronholm igen är ett stort plus, och lägg därtill att jag blir kollega med  Milo Dahlmann, då kan vem som helst förstå att det här är kul!


Sedan har jag ett projekt att hitta flera skribenter till Göteborgs Kungliga Segel Sällskaps (GKSS) hemsida och Facebooksida, i min nya roll som ansvarig för styrelseledamot och ansvarig för Marknads- och informationskommittén. Men än så länge är det mest jag som försöker hålla koll på våra OS-seglare, matchracingseglarna, storbåtsseglarna och vad som händer i hamnen, och publicerar nyheterna på hemsidan.

Så ibland krymper tiden, och då stannar bloggen av, men du hittar mig på Stinas Informativa och Seglarmingel på Facebook.

Sedan är ju livet så mycket mera än segling, även om det inte verkar så i bland.

Vi syns någonstans i cyberspace, och kanske här..

Leta i den här bloggen