onsdag 8 februari 2012

Segla inte till Skottland...

..utan en fungerande värmare!


En av de ställen jag verkligen längtar tillbaka till är Skottlands västkust. De höga bergen vid södra Sky, sälarna och hjortarna i den vackra viken, som jag inte tänker tala om namnet på här och nu. Stillheten, den orörda naturen och de storslagna vyerna är det som jag fanns där. Sedan fann jag lite annat i Holland...


Jag hade tydligen lyckats inspirera en av mina utsjöskepparelever så mycket att nu hade han bestämt sig för att segla dit. Vi träffades i dag på Båtmässan och han berättade om rutten som skulle ge honom segling i åtta veckor under sommaren. Det var en fantastisk rutt, och jag kände att det hade jag verkligen kunnat anmäla mig, om han hade haft en enda liten plats över. Men så började han prata om utrusting och eluttag i hamnarna. Då stod det klart för mig, han hade ingen värmare i båten! Inte en med värsta lyx-yachten att jag hade valt att segla till Shetland och Skottlands västsida, utan en fungerade värmare. Då sa jag bestämt nej! Segla aldrig till Skottland med en båt utan värmare. Det finns faktiskt en bra anledning till detta.

När jag för nästan sex år sedan seglade med Thomas Lundgrens Wasa 420 dit, då hade vi ständigt  max 10 grader i vattnet i Skottland och minst 22 grader inne båten, och en viss kondens visade det sig längs skrovsidorna. När det började lukta skumt i båten på vägen hem, då fick vi börja leta.

I See Brügge i Belgien kunde jag inte hitta något som luktade illa. Men i Harlingen i Holland när jag skulle byta från Wasa 420 till Volvo 740, då var det dags att leta på allvar. Till slut när halva båten var urplockad, hittade jag boven. En gast som hade åkt hem från Yttre Hebriderna där jag klev på hade gömt en skatt. Skatten var en mycket speciell wiskey från distelleriet Highlands Park, Kirkwall på Orkney.

Den där gasten visste att jag gillade rökig wiskey, så innan han lämnade båten för att flyga hem, då lindade han in sin inköpta wiskey i en gammal datorväska för att jag inte skulle få för mig att smaka på wiskyn. Men vad gjorde han med datorväskan? Jo, han stoppade in den längst in i ett fack, längs med skrovsidan. Eftersom det var +10 grader i vattnet och +22 -+26 grader inne i båten, så blev det kondens längs skrovsidan. Kondensen rann ner längs skrovsidan, och blötte ner datorväskan som wiskeyn var inlindad i. Behöver jag tala om att den svarta väskan var grön- och vitprickig när jag hittade den? Så det är huvudskälet till att aldrig segla till Skottland med en oisolerad båt utan värmare, för då lär man ha kondens i båten hela tiden. Och vem vill ha en möglig wiskeyflaska :-)

tisdag 7 februari 2012

...och så var dagen över!

Det arbete som Gerhard och jag påbörjade första veckan i juli 2011 genom att möte på Svenska Mässan är nu slutfört. Temadagen Tjejer ombord är genomförd. Det var mycket lyckat. Niklas Krantz från sittbrunnen.se har sänt större delen av programmet live. Det får bli mera bloggat i morgon, för nu är kraften slut för i dag, men huvudet är redan fullt med nya planer.

måndag 6 februari 2012

Livet är intensivt just nu...

...kanske något mera intensivt än önskvärt, men det är bara att köra på! För i morgon är det dags för Båtmässans temaprogram tjejnombord att gå av stapeln. Antagligen borde jag bli en aningen nervös inför att tala inför publik, men jag är för trött just nu.

I dag har Kalle på Sjöklar och jag haft ett spännande möte om framtida projekt. På torsdag eller fredag, då vet vi om vi skall köra eller ej. Då lovar jag skriva om det här, som första ställe.

Men nu är det dags att sova, för jag skall gå upp och göra lockar i håret i morgon bitti minsann, och stryka den orange Sjöklar-tröjan.Det slutar väl med att orange blir min nya favoritfärg, eftersom Sjöklar är favoritföretaget!


Jag drömmer inte rosa drömmar, jag drömmer orange drömmar!

Så hamnade jag och de kvinnliga förebilderna på film...

Det har varit en körig helg. Båtmässa dygnet runt, och en knä som behöver vila ibland, inte helt enkelt. Men det har varit roligt.
I fredags blev Nina Nordström, Sjöklar och jag intervjuade av Niklas Krantz från Sittbrunnen.se och här finns filmen som visar intervjun.
I går var jag moderator för ett föredrag om Seapilot, det var intressant och lärorikt, både som moderator och kunskapsmässigt för egen del. här kan du en del av föredraget.

Sedam hade vi en liten filmvisning från Äventyrsseglingen med Celeste till Norge, där deltagarna åkte skidor och sedan seglade hem via Skagen. Kalaset fortsatte, och jag konstaterade att jag numera bör vara hemma före midnatt, inte tre timmar efter...

Idag, eller rättare sagt i går söndag har det varit Båtmässan igen. Det är inte enkelt men ändå roligt att bara kunna gå fem meter i taget, innan jag blir stoppad av någon som vill prata, vare sig det är kurser hos Sjöklar, Seapilot eller något med GQSS. Nyhetsbrev för GQSS, manus till tjejdagen på tisdag och en sista bild till presentationen, sedan är det dags för en ny vecka!

Jag hittade en bra bild på Facebook tidigare i dag. Chansen att lyckas beror på hur man pratar om saker och ting som man vill skall hända. Om du säger jag har gjort, både mentalt och i verkligheten, då händer det...

Leta i den här bloggen