onsdag 8 februari 2012

Segla inte till Skottland...

..utan en fungerande värmare!


En av de ställen jag verkligen längtar tillbaka till är Skottlands västkust. De höga bergen vid södra Sky, sälarna och hjortarna i den vackra viken, som jag inte tänker tala om namnet på här och nu. Stillheten, den orörda naturen och de storslagna vyerna är det som jag fanns där. Sedan fann jag lite annat i Holland...


Jag hade tydligen lyckats inspirera en av mina utsjöskepparelever så mycket att nu hade han bestämt sig för att segla dit. Vi träffades i dag på Båtmässan och han berättade om rutten som skulle ge honom segling i åtta veckor under sommaren. Det var en fantastisk rutt, och jag kände att det hade jag verkligen kunnat anmäla mig, om han hade haft en enda liten plats över. Men så började han prata om utrusting och eluttag i hamnarna. Då stod det klart för mig, han hade ingen värmare i båten! Inte en med värsta lyx-yachten att jag hade valt att segla till Shetland och Skottlands västsida, utan en fungerade värmare. Då sa jag bestämt nej! Segla aldrig till Skottland med en båt utan värmare. Det finns faktiskt en bra anledning till detta.

När jag för nästan sex år sedan seglade med Thomas Lundgrens Wasa 420 dit, då hade vi ständigt  max 10 grader i vattnet i Skottland och minst 22 grader inne båten, och en viss kondens visade det sig längs skrovsidorna. När det började lukta skumt i båten på vägen hem, då fick vi börja leta.

I See Brügge i Belgien kunde jag inte hitta något som luktade illa. Men i Harlingen i Holland när jag skulle byta från Wasa 420 till Volvo 740, då var det dags att leta på allvar. Till slut när halva båten var urplockad, hittade jag boven. En gast som hade åkt hem från Yttre Hebriderna där jag klev på hade gömt en skatt. Skatten var en mycket speciell wiskey från distelleriet Highlands Park, Kirkwall på Orkney.

Den där gasten visste att jag gillade rökig wiskey, så innan han lämnade båten för att flyga hem, då lindade han in sin inköpta wiskey i en gammal datorväska för att jag inte skulle få för mig att smaka på wiskyn. Men vad gjorde han med datorväskan? Jo, han stoppade in den längst in i ett fack, längs med skrovsidan. Eftersom det var +10 grader i vattnet och +22 -+26 grader inne i båten, så blev det kondens längs skrovsidan. Kondensen rann ner längs skrovsidan, och blötte ner datorväskan som wiskeyn var inlindad i. Behöver jag tala om att den svarta väskan var grön- och vitprickig när jag hittade den? Så det är huvudskälet till att aldrig segla till Skottland med en oisolerad båt utan värmare, för då lär man ha kondens i båten hela tiden. Och vem vill ha en möglig wiskeyflaska :-)

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dej, inte resa utan värmare i båten till vattnen runt Skottland - Irland. Härliga minnen dyker upp när du skriver om Skottland och tänk upplevelserna på underbara Sillyöarna! Hälsningar från Agneta på Pegasus

  SvaraRadera
 2. Jag skall genast skicka iväg länken till Janne, så ser han att jag inte är ensam om att tycka så.

  SvaraRadera
 3. Förstår att detta bör tänkas över en gång till! Tack för markeringen!

  SvaraRadera
 4. Men bortsett från att värme ombord ökar trivselfaktorn så bör ju kondensproblemet kunna elimineras om jag har det tillräckligt kallt i båten(!) Vet inte om jag kan övertala besättningarna att "trivsel = kondensfritt". Blir säkert svårt.

  SvaraRadera

Leta i den här bloggen