lördag 10 november 2012

När är det som bäst?


Lycklig


Utan tvekan är livet som bäst ombord på en båt, någonstans på havet, vares sig det är varmt eller kallt. Där är livet enkelt, båten skall framåt, jag måste sova, äta och se till att må bra för att det skall fungera på bästa sätt.


Lyckat prat


Men att få chans att prata båtar och hav, ofta och mycket, det gör mig också lycklig, fast på ett annat sätt. Det är de små stunderna som jag vill kalla vardagslycka. Tur för mig att jag har den möjligheten ofta.

Vill du få lite vardagslycka och är i Stockholmstrakten den här helgen. Kom ut till Seglarnas helg på Gransegel, Ryssviksvägen 2 i Nacka och prata äventyrssegling med oss, eller tillbehör och båtar med övriga utställare. Milo Dahlmann kommer att vara på plats hela helgen och berätta om sin nya bok om seglingen till Antarktis och tillbaka.

onsdag 7 november 2012

Vissa tillfällen kommer bara en gång


De är duktiga i Team Agraff

Ja, det gäller att ta chanserna i livet, för annars får du bara se ryggen på dem som vågade ta chansen. Sedan är det frågan om jag får chanser, eller om jag tar chanser. Det finns de som säger att jag ALLTID får en massa chanser på skojigheter, och så muttrar de och undrar varför de själva inte får några chanser. För så var jag tuffare och påpekade raskt att jag minsann  tog alla chanser jag fick, men jag inte var ensam om att få chanser. Skillnaden var bara att jag alltid och konsekvent alltid har varit beredd att ta chanser när jag får dem, om jag tycker det verkar intressant, roligt eller ibland tillräckligt utmanande. Ingen kommer att kunna säga om mig att jag inte tog chansen när jag fick. Fast ibland blir jag trött av alla chanser som dyker upp, för det där med att säga NEJ, det har jag inte lärt mig ännu. Så för att slippa att alltid bli omseglad av Agraff på 12- eller 24-timmars, då seglade jag med dem i höstas. Det var både roligt och lärorikt, men någon Agraff tröja fick jag inte. Jag får väl ta fram en tröja för Team Emma till våren om jag skall segla 12- eller 24-timmars för att peppa dem. För att ta chansen att igen försöka vinna över Team Agraff, och slippa se deras akter att försvvinna i fjärran igen.


Föredrag nr 4 om seglingen Göteborg-Island ToR
Något jag faktiskt har sagt nej till några gånger, eller i alla fall nja, eller kanske är att prata om sommarens segling Göteborg- Island ToR, för det kom så många förfrågningar med en gång.. Men det är fantastiskt roligt att få berätta om sommarens segling, och med det fina bildspelet och  powerpoint-presentation som Jens Bengtström har gjort är det enkelt. Det känns som en kick varje gång. Så numera tar jag de chanser jag blir erbjuden att prata om seglingen.  I kväll var det föredrag nummer 4 på SXK 24-timmars höstmöte, i SSRS-huset i Långedrag. Cirka 25 personer lyssnade. Det var roligt, och snart 'är det dags för föredrag nummer 5 i Stockholm till helgen. Det är Seglarnas helg på Gransegel i Nacka. Du hittar hela programmet på blur . Så är du i Stockholm, då tycker jag att du skall ta chansen! För det tillfället kommer inte tillbaka, i alla fall i inte i den formen.tisdag 6 november 2012

Seglarmingel

Minglet har bara börjat
Vilken härlig inspirerande kväll vi har haft! Ja, även om jag var med och arrangerade, så blev allt bättre än vi hade förväntat oss.

Maja och Bengt tar emot
De första deltagarna kom in genom dörrarna 16.30, fast vi skulle börja 17.00. Sedan bara vällde det in deltagare, som bockades av i dörren av Maja och Bengt från Båtmässan.

Johan Frost & Martin Nilsson

Vi började minglet med att Johan Frost, skeppare ombord på segelbåten Camilla berättade för oss om sin seglarkarriär, från starten i skidbacken, till jobbet som båtman (norska) på Camilla.

Uppslagsverket Falkenberg

Bengt Falkenberg som tävlar framgångsrikt med sin båt Teknova gav kontreta tips om hur man trimmar in sin båt. På de 30 minuter han höll på var vi många som lärde oss mycket. Som en av besökarna sa, rena uppslagsverket!

Jens Bengtström om föreberedelserna för att segla till Island
Sedan var vår tur att prata. Jens Bengtström började föredraget med att berätta om alla förberedelserna för att faktiskt komma iväg på vår segling till Island med Celeste. Det är skönt att hålla föredrag tillsammans med Jens, han stressar inte upp sig. Själv fick jag nöjet att berätta om själva seglingen, det var sååååå roligt, igen! För vi har ju hållit det här föredraget var och en på olika ställen, men det här var första gången tillsammans utan att ha provkört det. Sedan skall du veta att det är Jens som gjort hela föredraget om Islandseglingen, och bildspelet som gick i pausen. Jag har bara hoppat in och berättat till hans bildserie, rena lyxen.

Sedan pratade Martin Nilsson, havskappseglingsförbundet en stund om Big Boat Race, båtägarträffen 3/12 som kommer att annonseras på blur, och lite till som jag tyvärr missade eftersom jag var ute och gjorde i ordning i entrehallen, för sedan var det en mingelpaus.'

Helt imponerande att 160 personer lyckades komma ut och in i salen på tid. Men det kan kanske bero på dragplåstret Strömberg.

Martin Nilsson & Martin Strömberg

Martin Strömberg berättade om sitt senaste Volvo Ocean Race, men troligen inte det sista, om han får frågan igen. En enkel berättelse med personliga reflektioner, och sedan naturligtvis några fräcka filmer, där vågorna sköljer över däck, och nästan spolar bort besättningen. Inspirerande för var och en som lyssnade. Utan att egentligen ha den vinkeln pratade Martin en hel del om hur viktig teamkänslan på båten är, mycket viktigare än vissa kunskapet faktiskt. Användbara kunskapet vare sig du är på en båt eller i arbetslivet.


Anna-Lena & Danny
Sedan var det dags för Anna-Lena och Danny att visa sin trailer för sitt senaste nummer av Search Magazine, vilket drog ner applåder. Du hittar trailern här.

Bengt Wallin fick avsluta med att berätta om kort om den kommande båtmässan 2013, utan bildspel, för det hade undertecknad slarvat bort.

Martin Strömberg & Anna-Lena i eftersnack

Sedan var det dags att tacka för i kväll. Det var mer än en, två, jag mer än tjugo eller trettio som sa tack, och gör gärna om det här igen. Det finns idéer på att göra återkommande seglarpubar med föredrag under den mörkare delen av året, att skapa mötesplatser bland olika katagorier av seglare, för att mixen gör att det blir bättre.

Nu skall du som läser det här och bor i Göteborg gå in på Fredriksson blogg och läsa om after sailen nästa torsdag 15 november. Där hittar du nästa spännande och inspirerande föredrag.

Bor du i Stockholmstrakten eller är där den kommande helgen, då finns Seglarns helg fredag-söndag. Vill du lyssna på Jens och mitt föredrag om att segla Göteborg-Island ToR, då skall du komma dit på söndag kl 12. Men det kommer att finnas föreläsningar hela helgen, och under onsdagen 7/11 blir hela programmet officiellt.

Så nog finns det möjligheter att lära sig mera och bli inspirerad i vintermörkret.

Överskottet från kvällen, det går till Sjöräddningssällskapet som tack för lånet av salen.

Leta i den här bloggen