lördag 2 april 2011

..en inspirerande lördag...

I dag har jag varit lärare åt Kryssarklubbens kvinna ombord nästan hela dagen.

Jag skulle lära dem hur de lär ut och hur de hanterar Nawica. Jag var egentligen inte lärare, utan mer mental coach åt de flesta av dem. De klarade av Nawica alldeles utmärkt själva.


Fast jag vet inte om de blev helt glada när jag passade på att kliva av Nawica vid en tilläggning, och bad styrman komma tillbaka och lägga till, utan mig. Sedan fick alla prova på att lägga till utan min inblandning.

Jag tror det var bästa sättet att få dem att känna att de faktiskt kan köra Nawica utan att jag är med.
Ja, större delen av dagen spenderade jag med SXK, men jag hann med att prata med skepparen Bengt Tarre på  FARR 65:an Celeste. Riggaren Hampus och Bengt höll på att mäta för att sätta i nya fall till Celeste.

Tänk att jag skall få segla henne, bara jag får mitt RYA Yachtmaster offshore med posten, och blir tillräckligt bra i axeln för att gå på Basic Safety-kurs för commersial endorsment. Bengt och jag skall prata om Äventyrssegling i Långedrag 14/4, du är välkommen om du vill. Vi hoppas att det är vår i luften då, för det var det i luften i Långedrag i dag.

torsdag 31 mars 2011

...var kommer alla gubbar ifrån... eller rättare sagt var är alla kvinnorna??Varför är det såååå få kvinnor som är intresserade av miljö, säkerhet och teknik? Eller vill inte männen ha med dem? För jag var uppenbarligen den enda kvinnan i salen som kom själv, utan en man i sällskap. Sedan var det den grå eminensen av herrar som talade, hade åsikter och blev upprörda. Fast eftersom jag blev tillfråga ett par gånger, så fick även jag tala om dieselbakterier, rengöring av tankar mm.


Vad var nu detta för något jag var på? Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets, tekniska kommittén hade bjudit in till ett seminarium om bränsle och det som växer däri, det som växer på våra propellrar och lite runt omkring, och där var jag i kväll, tillsammans med drygt 100 herrar. Jag fick trevligt sällskap av några mina fd utsjöskepparelever i vanlig ordning, men ingen kvinna som jag kände igen. Det spelar ingen roll vilket kön det är på deltagarna, men jag tycker det är viktigt att alla de kvinnor som färdas på havet också vill vara med och lära sig och diskutera.

Morgondagens uppgift, eller rättare sagt fredagskvällens nöje är att  rita upp Emmas nya elsystem enligt alla konstens regler. Förhoppningsvis med lite hjälp av några duktiga vänner, så jag slipper gamla sockerbitar, spänningsfall och helt döda batterier ibland.

...en aldeles vanlig onsdagskväll i Långedrag...

...då händer det en del. Jag började med att gå på Svenska Kryssarklubbens tekniska träff.


Vi var ungefär 40 personer som hade anmält och betalt för att lyssna på hur Göran Jonsson berättade om hur han tog delar från minst 3 båtar, och byggde en ny snabbseglare.

Niclas från Sjösportskolan passade på att fika med sina elever från kursen för att köra snabba motorbåtar. Tänk att det var så roligt förra våren att ta det intyget, det är skrämmande för en genuin seglare.Det blev dags att smyga därifrån för att dra på sig kläderna, och gå ombord på Nawica. Jag tänkte testa den nyskrivna manualen för hur man startar upp Nawica, men det blev det si och så med. Det var en underbar kväll och Johan och hans kustskepparelever hade verkligen tur med vädret. Vindstilla och stjärnklart. Det var inget som ville sitta nere i kajutan och göra uppgifter, utan alla ville vara med ute när de spanade efter fyrar, och övade på att sätta grönt mot grönt och rött mot rött för att hitta rätt. vet du hur du skall göra för att styra rätt på sjön? Om inte kanske du också behöver gå en navigationskurs?!

 Vill man lära sig om teknik, då finns det en del ombord på Nawica. 


De nya plottrarna kan visa det mesta, men vi som är vana vid de gamla plottrarna, vi får leta oss sakta fram, upptäckte vi under kvällen. Vilken kväll det har varit, men nu är klockan mycket så dags att sluta. För i kväll, dvs 31/3 är det miljöseminarium hos Kryssarklubben, då bär det av till Långedrag igen.

onsdag 30 mars 2011

...det händer mycket hela tiden, speciellt för kvinnor.... tar du chansen?

Vare sig du var på tjejkvällen på båtmässan i februari eller på seglarminglet med Linda Lindenau på Sjösportskolan i mars, då vet du att det finns många kvinnor som seglar, kör motorbåt, ja kort sagt gillar att vara på havet i Göteborgstrakten.

Jag har fått en del mail om att flera vill ha de olika länkarna och datumen som jag hade med då jag är med på många ställen, så här kommer de i så kortfattat format som möjligt.

En aktivitet som de flesta kan ha glädje av är att lära sig segla båten optimalt på liten besättning, t.ex kappsegla båten på två personer som kallas shorthanded. Onsdagen den 6/4 har du chansen att lära dig mycket om shorthandseglingenom du kommer till Pannrummet. Du hittar inbjudanblur.se , som är en läsvärd blogg vare sig du kappseglar eller ej. jag hoppas få träffa DIG där nästa vecka.


I kväll har Jorden Runt Seglar Klubben JRSK tjejträff för de kvinnor som är medlemmar. Nästa aktivitet är söndag 10/4, med ett föredrag av besättningen på Ariel IV som var första svenska båt genom Nordostpassagen nyligen. Men bara för medlemmar.


På söndag 3/4 har GQSS årsmöte mellan klockan 12-15. Kommande aktivitet är kurs i rigg-och segeltrim  7/4, och klubbkväll på Hjertmans 14/4. Sedan drar seglingssäsongen igång med olika seglingskurser, både  för kappseglare och nöjesseglare.

I kväll och i morgon kväll skall jag gå på föreläsningar hos Svenska Kryssarklubbens (SXK) Västkustkretsen i Långedrag. På lördag skall den duktiga Kvinna ombord kommittén och jag öva på att manövrera skolbåten Nawica, för de har beslutat sig för att det är kvinnor som skall vara skeppare och instruktörer för andra kvinnor. Vill du lära dig att lägga så har de kurser för dig, med start nästa vecka.Vare sig du vill lära dig att manövrera segelbåt, motorbåt, prata i en VHF, navigera eller tjejsegla finns den möjligheten på Sjösportskolan. Redan nästa vecka har vi en tjejkurs i förarintyg, så gå in och läs och anmäl dig här.


Veckan därpå kan du lyssna på Bengt Tarre och mig berätta om Sjösportskolans äventyrsseglingar längs våra kuster och ut på Nordsjön. Tjejsegling gör vi långhelgen 2-6/6, kul om du vill följa med.


Elinor Magnusson, kappseglingsfunktionär hos Göteborgs Kungliga Segel Sällskap berättade på seglarminglet att det behövdes kappseglingsfunktionärer. Vill du läsa mera och kontakta GKSS hittar du informationen här.

Om du har läst ända hit, och inte hittar något som passar dig, då kanske du skall läsa det här.

Svenskt marintekniskt forum arbetar med projektet All Aboard, för att få flera kvinnor att känna sig delaktiga i båtlivet. Du kan fylla i deras enkät om hur ditt båtliv är och läsa mera.

I Göteborgs stad finns det ett nätverk för kvinnor som är ledare inom idrottslivet. Du kan läsa mera om det här. Du som var på seglarminglet 13/3 träffade bland annat Camille Kallin som kan svara på dina frågor.


Sist men absolut inte minst, Båtmässan som ordnade tjejkvällen 7/2, men där alla vi som var där gjorde kvällen lyckad. Kristina Nilsson och Hanna Claesson från Båtmässan arbetar redan på nästa års båtmässa och aktivitet för kvinnor som gillar att vara på havet. De vill veta vad du tycker den kvällen skall innehålla. På Båtmässans webbsida finns det fortlöpande information hela året. Du kan titta här.


På tjejkvällen på mässan var Anna Holmdahl White med och presenterade Lysekil Women Cup 1-8/8. Anna Kjellberg berättade att hon skulle ta guldmedalj i OS 2012. Snacka om att vara målinriktad.


Linda Lindenau seglar vidare efter Antarktis, nu finns hennes kurser i Grekland och Sverige utlagda här.

Anna Lena från Search Magazine presenterade en kiteseglerska. 

Ewa Luvö skriver roligt om segling ur ett kvinnligt perspektiv på Luvans seglarblogg, som fått ny adress.Sparar du min blogg eller väljer att följa den hoppas jag du får inspiration för ditt båtliv. Jag tar gärna emot tips och förmedlar dem här eller på annat lämpligt sätt. Det blir ett nytt seglarmingel för kvinnor till hösten, du kommer att läsa om det först här.

Nu hoppas jag att du hittat något som passar dig, och att vi syns snart igen.

tisdag 29 mars 2011

...sailsafe jobbar på..


I kväll har vi haft arbetsmöte med Sailsafe. Det är fantastiskt roligt att få lära känna och lära sig av alla de spännande människorna som gemensamt har satsat på att sälja Easygyben. Vi pratade, lyssnade och skrev på små gula lappar och stora vita blädderblock, och av det skall vi få ut något bra.


Arbetsgrupper för marknadsföring, film, och event bildades under kvällen, och det var ett kreativt klimat. Vilken härlig känsla att det helt plötsligt var 18 personer som drog i detta, istället för 5 personer i styrelsen. Men styrelsen jobbade ändå sist i kväll, Peter stod för städningen.


Det skall bli spännande att se vad det här tar oss in i framtiden.

...våra utsjöskepparelever......är mycket inspirerande. Jag har egentligen 14 elever och J har 14 elever i sin lektionssal. För den här terminen var det dubbelt så många som ville gå kurs.  Vi fick dela på oss, dvs vi fick ha varsin kurs istället för en gemensam, där vi turas om att vara ansvarig för lektionen. Många erfarna elever ger en bra diskussion, men de är mer tystlåtna, jämfört med tidigare grupper, vilket kanske är tur, med tanke på att vi alltid nästan drar över tiden.

Det är mycket roligare att ha kurs tillsammans, än att ha varsin kurs, men det blir inte samma sak med diskussionerna om man är 30 personer i en grupp, än om man är 15.
I kväll hade vi förberett oss på varsin lektionssal, och funderade på hur vi skulle skicka den franska nautiska almanackan Bloc marin mellan salarna, då tekniken lade krokben för oss.

Vår följetong, den lösa kontakten i golvet i min sal plus det faktum att det helt plötsligt saknades en sladd till projektorn, gjorde att det blev helklass vare sig vi ville det eller inte för att kunna visa materialet med hjälp av projektorn.

Det blev en rolig lektion, med många bra synpunkter, och J och jag turades om att hålla i lektionen. Det är det som är allra roligast att vi turas om att dra i lektionen, och att vara sidkick. Ibland tar sidkick Jansson över, och J låter mig oftast hållas. Jag blev så inspirerad att jag fick lust att göra nästa veckas lektion med en gång, men nu gäller det att jag hejdar mig. Vi har haft tidvattenanomalier på schemat i flera veckor nu, men inte hunnit med det, så nästa vecka gäller det att vi får till det.

Först skall deras testprov justeras något sedan förra terminen, och skickas ut. Sedan är det dags att förbereda lektionsmaterialet inför lördagens lektion för Kvinna ombord-SXK. För att inte tala om Sailsafes arbetsmöte i morgon, SXK-teknisk träff på onsdag, miljöseminarium även det hos SXK på torsdag.

En inspirerande vecka har tagit sin början och det med en rivstart.Det återstår att se hur jag fixar det med en nyopererad axel. Tur att det finns snälla människor som både kör min bil och bär mina väskor.

söndag 27 mars 2011

Kvinnliga förebilder i båtlivet, vi börjar i Skåne..

Maria på besök i Göteborgs södra skärgård förra sommaren, på väg in mot hamn.

Projektet Flera kvinnliga förebilder som Linda Lindenau drog igång för drygt ett år sedan fortsätter  nu i annan form. Vi har bildat ett nationellt nätverk, där vi som kliver fram som kvinnliga förebilder försöker stötta och peppa varandra, där kvinnor från sydligaste Skåne till långt uppe i Norrland finns med. Jag tänkte börja med att presentera Maria som har seglarkurser, manöverkurser och nu även kappseglingsmöjligheter.Du hittar Maria på hennes blogg så läs mera där.

..jag har påbrå...

...det var några som tyckte att jag skulle ta det lugnt efter att ha sett min båtbotten på bloggen, vilket jag enligt min definition har gjort, tagit det oerhört lugnt.

Den som inte tar det lika lugnt är min 83-åriga mamma som bröt lårbenshalsen för tre veckor sedan, och numera tar sig fram med gåbord eller rullator, i alla fall ett tag. I går morse ringde hon och frågade om jag som nyopererad ville ha hjälp med något, dvs hon  med rullator och min 90-åriga pappa kanske skulle kunna hjälpa mig med något, handla eller städa! Så om du funderar över vad jag har för påbrå, så är det stål i föräldrarna Jansson, och jag känner mig rätt ynklig med min nyopererade vänstra axel som knappt orkar skrapa lite på båtbotten.

Leta i den här bloggen