fredag 11 februari 2011

Onäkligen frestad att segla iväg...

Skall jag segla med min egen båt i sommar, eller skall jag segla med en Lagoon 450? Så ser valet inför sommaren ut. Jag kan segla min egen båt Emma, en fortissimo på den överfyllda västkusten och bygga och pyssla med den. Eller så tar jag ett skepparjobb och transportseglar en splitterny Lagoon 450 mellan La Rochelle och Split under juli månad. Tycker du valet är självklart? Det är det egentligen inte för mig, men inna klockan 17.30 på torsdagskvällen hade jag inte ens med det som ett val, nu funderar jag på hur jag löser allt praktiskt. Jag har troligen redan bokat in en perfekt besättning under kvällen, så det är bara och vänta och se vad uppdragsgivaren säger. Kanske är det bäst att fråga om semester också, ifall, ifall..

Sedan levereras båten från varvet till La Rochelle, och det jag och säkert du, att det betyder inte klar att segla, men det har uppdragsgivaren sagt att den skall vara också. Med andra ord tre dagars mekande i La Rochelle, men 2000 M delat på 20 dygn om det skulle vara så fungerar också. Den har en del segelyta, den seglar hyfsat snabbt, kan bli rätt bra segling. Se på videofilmerna som finns här på bloggen.

Det blir crusing routes och förhärskande vindar som måste studeras, och strömmarna i Gibraltar.

Tja, sämre saker man man ha att fundera på.

onsdag 9 februari 2011

... sa hon Seglarmingel & Seglarpub??????

Det är fantastiskt vad som hände i måndags på båtmässan och efteråt.

Efter att Anna-Karin och Anna och Anna och Elin och, Anna-Lena och Sofia pratat om alla sina fantastiska seglingsäventyr och Anna-Lena  fräcka tidning fick jag 5 intensiva minuter att prata om lika och olika kvinnor och att det gäller att våga ta ett steg framåt, för att något skall hända, och för att vi behöver flera kvinnliga förebilder i båtlivet. Dessutom sa jag att det skulle bli ett seglarmingel 13/3 kl 18 med föredrag av Linda Lindeanu, om hennes pågående segling i Antarktis, och för alla kappseglingssugna hade jag lovat att tillsammans med Peter Gustafsson på blur.se ordna en seglarpub under våren.

Jag lämnade ut mitt visitkort med mitt mobilnummer, det slutade med att jag fick stänga av mobilen i går, för det ringde hela tiden. Det är fantastiskt roligt att så många vill gå på seglarmingel och seglarpub, men jag hade ingen möjlighet att svara alla eftersom jag arbetar som säljare med annat på vardagarna.. Förhoppningsvis läser du det här, tack vare en länkad blogg eller FB.

JAG LOVAR:  Det kommer att finnas tydlig och klar information om hur och var allt äger rum. Så häng kvar här på bloggen eller på Facebook.

tisdag 8 februari 2011

.. och så var kvällen över, och det blev tomt!Tja, riktigt så illa är det inte, men väl tillbaka vid köksbordet blev det lite tomt i skallan. Tur att min tjugoåriga sysslingsdotter följde med hem, för att prata och sova över. Över 250 kvinnor kom och var med på tjejkvällen på båtmässan! Bengt Wallin lovade på stående fot att det skulle bli en ny kväll 2012.
På Båtmässan 2012 är Anna Kjellberg närmare sitt inplanerade OS-guld. Anna Holmdahl White började med att berätta om Lysekil Women Cup, och sedan fick Anna Kjellberg fortsätta. Anna erkände med en gång att hon var nervös för att tala i kväll, men det gick lysande. Hur svårt kan det vara? Det var då hon helt enkelt berättade om att hon skulle ta OS-guld 2012, och sedan kom historien om gåsen. Vill du veta mera om den historien, besök hennes hemsida, kanske du hittar svaret där.


Sedan kom Malin Rapp och berättade om hur hon tagit sig fram i kitesurfingvärlden, och Anna-Karin Öjerskog, vår duktiga moderator och seglare blev genast sugen att slänga sig ut i den världen. Vill du ha mera sådana upplevelser rekommenderar jag att läsa på Search Magazine, för snabba farter.

Efter en paus med förfriskningar klev Sofia Ivansson från Cantare upp på scenen och berättade om hur de med kvinnlig besättning seglade från Höganäs till Västindien och tillbaka igen. Jag följde dem när de seglade hela vägen fram och tillbaka, vill du läsa bloggen finns den här.


Sedan var det min tur, det hade blivit tidsförskjutning, så från 10 minuter till 5 minuter var budet 25 minuter innan det var dags. Då gäller det att kunna plocka fram det bästa jag kunde. Jag är säker på att jag fick fram budskapet, det gäller att våga ta ett steg framåt, för gör vi det, då blir det flera kvinnliga förebilder i båtlivet, vare sig det gäller att våga ta egna båten ur hamnen eller segla i världstoppen.


De organisationer som var på plats och pratade om kvinnlig segling var
 Jorden Runt Seglar klubben tjejträffar, Projektet flera kvinnliga förebilder (Stina Jansson en av två projektledare ifall någon vill ha kontakt) och Camilla från nätverket för kvinnliga idrottsledare i Göteborg (stina förmedlar kontakt).Sjösportskolan presenterade sitt utbud i slutet av programmet, då de var sponsorer för kvällen. Den som inte vill gå med i en klubb kan ändå lära sig via en kurs hos Sjöss.


Att få flera kvinnor att våga ta ett steg framåt i båtlivet var det som var målet med kvällen. efter alla samtal är jag hade under kvällen är jag rätt säker på att en och annan började flytta sina mentala spärrar en bit. 

Slutklämmen var att det blir ett seglarmingel för women only 13/3 kl 18. Då kommer Linda Lindenau och berättar om sin nu pågående segling i Antarktis tillsammans med Milo Dahlman. Två vanliga kvinnor, som är rätt ovanliga. Du kan läsa om det på Sjösportskolan hemsidan nästa vecka, och anmäla dig.

Med hjälp av den stora seglarbloggen blur och Peter Gustafsson skall vi ordna en seglarpub under våren, för att skapa flera förutsättningar för både kvinnor och män att få kappsegla mera.

söndag 6 februari 2011

....det händer på mässan


Varje dag finns det något på seglarscenen på Båtmässan. I går var det om shorthanded-segling, idag var det bland annat Ola Skinnarno om Nordostpassagen, Peter Gustafsson om Bohusracet.-så blir du en vinnare. I morgon blir det Tjejkväll med stort T! Vi räknar med att det kommer minst 300 kvinnor i olika åldrar, så det är smart att vara i tid. Läs mera om programpunkterna som varit på blur.se .

Leta i den här bloggen