lördag 30 november 2013

Julklappstips nr 7- Mot pingvinernas land

http://bilder.panorstedt.se/bilder/Omslag/224/13043814_O_3.jpg

Tänk att få förflytta sig till pingvinernas land, att få uppleva hur det är att vara på en av jordens utposter, på obruten mark, fast ändå inte. Milo berättar om hur det är att ta sig till Antarktis, men också om baksidorna som hon ser, att vi håller på att förstöra vår jord. En läsvärd bok som griper tag i dig, på flera sätt. Så julklappstips nr 7 är boken Mot Pingvinernas land.

fredag 29 november 2013

Julklappstips nr 6 julklapssockar av segeldukhttp://boathousebags.com/?siid=2284&240,240,0,100,80,3373264574

Båten är på land eller förtöjd för vinterstormarna. Båtlivet kanske inte är lika tillgängligt som det är annars. Då kan det kännas bra att ha några detaljer hemma som påminner om livet ombord. Dessa amerikanska julklappssockar är charmiga, och du kan nog beställa hem dem så du har dem till jul, eller kanske kan du be din segelmakare att fixa ett par.

torsdag 28 november 2013

Julklappstips nr 5- Garmin Action kamera

Klart du vill ha en kamera som tål det mesta och som du kan ta filmer med som du kan njuta av flera gånger om, vare sig det är skidor och skridskor på vintern eller ombord på en segelbåt eller en kajak på sommarhalvåret. Jag har en GoPro-kamera i dag, men när jag tittat på Garmins VIRB HD 1080p actionkamera, då känner jag att det är läge att byta. Kan det bero på att min handhållna GPS är av samma märke, eller varför känns det som den borde vara min?!onsdag 27 november 2013

Julklappstips nr 4- Segla med SXK skutorna


Skall du ge bort, eller kanske önska dig en seglarkurs ombord på en av Svenska Kryssarklubbens Skutor?

Segla skuta, det är speciellt. Ja, speciellt på många sätt. Det krävs teamarbete, samarbete och när du blivit varm i kläderna, så märker du också att det krävs en del teknik. Teknik för att få gaffeln att stiga i samma takt som den akterliga ändan på den stora bommen, ja du lär dig en massa teknik, och termer, som du inte ens visste om innan du klev ombord. Har du bara seglat på vanliga segelbåtar i plast med plats för 4-6 personer så är detta en upplevelse i sig. Ombord på skutorna är man många flera, och allt är organiserat på ett fantastiskt sätt, så allt bara flyter på. Det vara ett par år sedan jag seglade skuta sist, men jag är helt klart sugen efter att ha läst programmet.

tisdag 26 november 2013

Julklappstips nr 3- solglasögonBliz Velo
Solglasögon ständigt återkomande behov hos seglare, för de bästa glasögonen tenderar att försvinna över relingen i hamnen, eller på något annat mystiskt sätt. Men några av mina solglasögon har jag hållit extra hårt i genom åren. Mina nya favoriter är ett par Bliz som jag använder när jag seglar. De har två olika uppsättningar linser beroende på väderförhållande, sedan kan jag byta skalmarna mot ett band som ser ut som bandet till skidglasögon. Riktigt skönt och pålitligt. Det närmaste jag kom i Bliz nuvarande utbud är Bliz Velo. Du hittar några prisexempel här.
På land har jag fattat tycke för Gills Edge Floating, men det där med att ha flytande solgalsögon är väl ändå rena skämtet?! De gånger jag har tappat glasögon, så har de varit borta på ett ögonblick. Dessa solglasögons motsvarighet är inne på sitt sjunde år hos mig. Jag använder bara riktigt putsduk eller bomullströja så att linsen inte repas av t.ex syntetfibrer. Du hittar några prisexempell här.


måndag 25 november 2013

Julklappstips nr2- OluKai- eller stövlar 
Till havet! Olu betyder komfort och Kai betyder havet. OluKai betyder lyxiga sandaler och skor från Hawaii med inspiration från ön, havet och livet nära naturen. OluKai föddes ur en önskan efter bättre produkter för livet i och vid vattnet. I den polynesiska kulturen finns en lång tradition av att ge tillbaka. och OluKais filosofi är att ge tillbaka till de lokala kulturerna och traditionerna och att inte skada naturen.
Hemma i Sverige har OutNorth detta varumärke men OluKai har också en egen hemsida.
 
Jag som har svårt för när något ligger mellan tårna, har bestämt mig för att öva med enklare flipflop hela vintern, så jag med gott samvete kan köpa ett par från OluKai till våren.

söndag 24 november 2013

Det som göms i snö, kommer upp i tö- Rhodos vecka 29-30

På väg mot Rhodos oktober 2010

För en stund sedan satt jag och pratade med Linda Lindenau som håller seglings- och navigationskurser både i Sverige och utomlands. Nu har vi bestämt att jag är ansvarig skeppare för hennes båt i Grekland under vecka 29 och 30 i sommar. Det betyder två härliga, njutningsfyllda seglingsveckor efter varandra i vattnet runt Rhodos, och  som du har chans att följa med på, om du vill.

Båten är en Oceanis 473 med fyra bekväma dubbelhytter och två toaletter/duschar. Det ryms sex gäster ombord. Det brukar bli allt ifrån frisk segling till stiltje där vi ligger och driver och solar och badar efter båten. Inte sällan kommer delfiner och leker runt fören. Vi gör en grovplanering utifrån väder och önskemål. Veckans utformning beror på vad deltagarna vill, men den som är orolig måste få lägga in sitt veto, likaså måste vi kanske ändra planerna på grund av vädret. Är det för hårt väder ger vi oss inte ut. På eftermiddagarna lägger vi till i någon hamn med restaurang, sedan är vi fria att njuta av medelhavsmat och umgänge i den ljumma kvällen. 


Under den kommande veckan lägger Linda ut text specifikt om dessa veckor på sin hemsida, och jag kommer göra ett utskick första veckan i december. Vill du vara med i det utskicket, skicka ett mail till stina.jansson(a)telia.com (byt ut a mot @).

Lindas kurser är fullbokade som alltid

Men nu ger jag mig iväg för att täcka över min båt inför vinter, och Linda har givit sig ut på en sista höstsegling och mörkerpraktik för i år. Men redan i januari börjar Lindas navigationskurser på hennes företag och jag kommer utbilda i navigation för Sjöskolan på Beckholmen men i västra Sverige.Julklappstips nr 1- Fitbit-Flex & Nike Fuelband

 
 
 
Nike Fuelband
 
 
Ja, här kommer julklappstipsen att rulla in från och med i dag och en dryg vecka innan jul. Det blir mycket segling och båtliv, men också en hel del för sport och naturupplevelser.

Jag börjar hälsosamt med två armband som jag definitivt kommer att köpa till mig själv om inte det dyker upp under granen. Det lyser mer och mer under dagen, ju mer jag rör på mig, vilken bra motivationshöjare.  Det första är från Nike.

Det andra kommer från Coolstuff.  Ju mer jag rör på mig, ju flera knappar lyser på armbandet. Dessutom synkar det med mobilen och datorn.
Du kan läsa mera på länken.

Ja, dagens tips stämmer färgmässigt överens med bloggens nya färg som är mangenta om jag nu skall hålla mig till samma språkbruk som Team SCA gör. Har du koll på deras hemsida, om inte kolla in den här.

Leta i den här bloggen