tisdag 13 september 2011

....jag skall köra motorbåt på lördag, skall du med?


Några av de andra lärarna på Sjösportskolan skojar med mig och säger att jag har konverterat. Vadå konverterat? Ja, till motorbåtsförare så klart. Jag har kört minst tio gånger så mycket motorbåt i sommar, som jag har seglat, men det skall vi ändra på senare i höst.

Det är faktiskt roligt, ja, riktigt roligt till och med att köra motorbåt. Ännu värre, så tycker jag det är riktigt roligt att köra snabbt, det trodde jag aldrig att det skulle inträffa!

Ett nytt sätt att vara på sjön helt enkelt. På lördag 17/9 skall jag hålla kurs i manövrering av motorbåt för enbart kvinnor. Vill du vara med på kursen, då hittar du länken här.

Fast nu längar jag till Lobster Cruise, det är nära i tiden.

måndag 12 september 2011

..och plötsligt händer det bara...

I kväll hände det faktiskt, inget alls dramatiskt egentligen. Malin kvällens lärare på kustskepparkursen och jag, lärare för utsjöskepparkursen kunde konstatera att troligen för första gången någonsin så var det enbart två kvinnor som var navigationslärare en kväll hos Kryssarklubben. Det kändes som vi egenligen borde ha firat, men vi hade fullt upp med att svara på frågor och dela ut material till våra kursdeltagare.
En lärarträff hos Kryssarklubben brukar bestå av 20 män, max två kvinnliga lärare och kanske två kvinnor i utbildningskommittén. Så frågan är var det nu det vände, eller kanske snarare, nu det hände att det inte längre är konstigt eller märkvärdigt att det är en kvinna som leder navigationsutbildningen?

I vilket fall som helst så har jag starta terminens utsjöskepparkurs, med 22 deltagare. Det var spännande att höra alla presentera sig, så mycket kunskap som finns i det här gänget. Det skall bli både roligt, spännande och även för min del lärorikt att lotsa det här gänget fram till utsjöskepparexamen. Den examen händer inte plötsligt, men efter tio veckor kryssande i Engelska kanalen med och mot tidvattnet, diskuterande båtens egenskaper, besättningens kompetens och om det är målet eller resan som är mödan värd, brukar det gå bra för de flesta.

söndag 11 september 2011

Women Only & Göteborgs Manliga SegelSällskap

-Varför envisas du som både håller kurser och seglar med både män och kvinnor att arrangera seglingar, kurser och sammankomster för enbart kvinnor?

Den frågan får jag alltför ofta, ofta från män.  Det är lite intressant att det är nästan bara män som ifrågasätter varför kvinnor ibland vill segla med enbart kvinnor. Troligen för att kvinnorna vet hur det kan vara, och då speciellt i seglingsvärlden. Män har oftast lärt sig att ta för sig, och för att inte verkar okunniga, så kliver de fram och skall lösa både sina och andras problem, vare sig de har blivit ombedda eller ej. Rent generellt är kvinnorna inte sämra att ta för sig, men först när de är säkra på att de kan till 120, eller gärna 150 procent, då är de beredda att ta för sig! Har man den förförståelsen, då blir det enklare att förstå varför kvinnor vill gå på kurs med enbart kvinnor.

I höst blir det först en Lobster Cruise segling med Sjösportskolans Celeste för Women Only 30/9-2/10, sedan blir det ett seglarmingel 16/10 på torra land, för att avslutas med en julbordssegling till Salt & Sill 17-18/12. Redan nu laddar Båtmässan i Göteborg för sin dag för enbart kvinnor på Båtmässan 2012! Du kan se deras webb-tv här. Där finns både intervju med några kvinnliga förebilder, och en härlig film från vår segling med Celeste från Långedrag till Lysekil i somras.

Nu håller jag inte alltid kurs för enbart kvinnor, för i morgon måndag skall jag börja hålla en utsjöskepparkurs för 22 deltagare, varav tre är kvinnor.  Tyvärr är det typiskt för den typen av kurs, men när vi anordnade en utsjöskepparkurs för kvinnor för två år sedan, då blev den nästan full med en gång. Eftersom vi körde två kurser samma tid, samma kväll så höll Jakob kursen för kvinnorna och jag höll kursen för männen. Det var många förvirrade deltagare på båda kurserna som undrade om tiden var ur led, och om vi som kursledare inte skulle byta kursdeltagare. Det var intressant att se hur förvirradande det var för kursdeltagarna att vi inte bytte och lät kvinnorna ha en kvinna som kursledare, och männen en manlig kursledare. Det är märkligt att vi inte har kommit längre när vi skriver 2011.

Göteborgs Qvinnliga SegelSällskap firar 25-års jubileum 15 oktober. Jag har varit med i klubben i 20 år. När jag var ordförande firade vi tio års-jubileum. Då vet jag att jag höll tal om att jag hoppades att klubben en dag inte skulle behövas, men tyvärr finns behovet kvar femton år senare. Sedan kanske det beror på allt kul vi hittar på tillsammans, att det finns behov av ett kvinnligt segelsällskap, som inte är enbart fokuserade på kappsegling. Det finns en och annan man i bekantskapskretsen som säger att männen borde starta Göteborgs Manliga SegelSällskap (GMSS). Starta gärna GMSS, så utmanar vi er på kappsegling. Det kan bli riktigt roligt! För visst är det mycket roligare när man kan göra seglingar tillsammans.

Dags för en ny vecka, så

Se´gla ut!

Leta i den här bloggen