måndag 8 juli 2013

I båten eller ovanför- perspektivet förändrar allt


Är du i en båt eller ovanför? Perspektivet förändrar allt

Livet består av många delar och oftast rusar livet på i full fart, och det är svårt för mig att få tid för att skaffa mig helikopterperspektiv. Mycket tid i vardagen går åt att lösa problem för andra och för mig, för att inte kollisioner skall uppstå, utan helst undvikas.

Jag arbetar rationellt och betar av problemen en efter en, även om problemen vägrar ställa sig i kö utan kommer huller om buller och ibland alldeles för många samtidigt. Men mitt i sommaren, finns det ibland lite extra tid att tänka och fundera i lugn och ro. Då är det lättare att betrakta problemen från ovan.

Problem som verkat bagatellartade, de bara förvinner. De problem som verkat stora och svåra att komma runt, blir när jag ser dem från en annan vinkel lätta att lösa.

Sedan finns det de problem som känns olösliga, och som upptar alldeles för mycket tankekraft. Då kan det vara bra att få ett helt annat perpektiv.

Om jag visste att tiden i livet var utmätt och tämligen knapp, hur skulle jag göra då?

Vackert eller ett stort trassel? Det beror på betraktarens ögon

Skulle jag ägna tid åt det olösliga problemet, eller skulle jag lösa det på ett annat sätt? Går det att göra något vackert att det som känns som en olöslig härva? Ja, ett sätt att få perspektiv är att läsa detta inlägget av Kristian Gidlund.

Kristian, 29 år döende i magsäckscancer, försämras stadigt och troligen snabbare och snabbare. Kristian har inte tid för trivialiteter, men betraktar omgivningen med väl valda ord. Han har ett annat perspektiv än du och jag, det korta perspektivet som aldrig kommer att förlängas. Kristian sitter i en snabbgående båt utan möjlighet att bromsa på väg mot mot stupet utför kanten från det som är livet, men han verkar redan sväva ovanför båten, för han har skaffat sig helikopterpperspektivet.

Med Kristians perspektiv är antagligen mina till synes olösliga problem helt oviktiga, och har troligen har en enkelt lösning, bara jag skaffar mig rätt perspektiv. Det gäller att skapa fri sikt runt horisonten för att se lösningarna

1 kommentar:

  1. Ja du Vi har väl lite olika perspektiv på det mesta runt omkring oss, men Kristians är ju väldigt väldigt utlämnande.
    Är i Kyle of LochAlch nu och byter besättning på årets Skottland, som blev en rundsegling Styrsö, Dover, Lands End, Wales, Irland, Islay förstås och nu vidare norrut. Vi missade Corryvreckan med en halvtimma vid neap för en vecka sedan och jag ville inte vänta in nästa LW, så det får vänta ett år.. Lite kul att ha det kvar som extra lockbete. Nu tar vi Pentland Firth österut vid nästa neap innan det bär iväg hemåt. Ha det gott!

    SvaraRadera

Leta i den här bloggen