fredag 19 oktober 2012

Civilkurage i stan = arg tant

'
Jag undrar om jag just nu varit en arg tant??

Jag har precis åkt buss hem från stan nu i kväll, en vanlig fredagskväll i Göteborg. Det började redan på busshållplatsen. Trettio tonåringar som raglar omkring, och verkar utgöra ett större sällskap, tämligen berusade. Skönt tänkte jag, att det kommer en buss mot Frölunda fem minuter innan min bus , så försvinner de. Tänk så fel jag hade. Först blev det mer och mer högljutt på busshållplatsen, och stökigare och stökigare. Jag spände ögonen i de som började banka och slå på glaset. Det hade avsedd effekt, de dröp av och mumlade något hotfullt. De kanske trodde att de kunde skrämmas, den här gången hade de fel! Jag är inte speciellt lättskrämd.

När min buss kom, då fylldes den bakre delen av de stökiga ungdomarna. Jag satte mig längst fram, men då började de riva ner inredning i bussen. En man och jag ställde oss upp samtidigt och ropade till ungdomarna att sluta. Det krävdes att vi gick mot dem, för att de skulle inse att vi inte vara att leka med. Det blev en otäck tystnad i bussen, men vi stod kvar. De övriga vuxna i bussen började också röra på sig, men ingen annan vågade resa sig upp..

Busschauffören hade redan kallat på polisen och bussen stod stilla, så chauffören öppnade bakdörren och alla 30 sprang ut och iväg, nu när de insåg att polisen var på väg.

Så har jag då varit arg tant i kväll, vad nu en tant är i dessa dagar. Frågar jag familjen F´s son F, då har han sagt tant Jansson sedan han kunde prata, men mer för att min goda vän Lasse, lärde sonen detta. Kanske har dagens tant jeans, sportjacka och en mustoväska över axeln, eller?

Helt klart kan den här tanten spänna ögonen i en större grupp ungdomar, och få dem att springa hals över huvud. Frågan är vad som hade hänt om vi inte hade varit två som ställt oss upp med en gång?

Det var det där med civilkurage, tänk att jag skall behöva vara en arg tant en vanlig fredagskväll.

2 kommentarer:

  1. Jag visste att jag kunde lita på dig! Well done!
    Helst skulle jag ha sett att du gjort som Asterix & Obelix mot romarna eller sjörövare: då skulle gänget legat huller om buller nere bussens ena hörn.

    Bussig tant bussade sig själv på buset bak i bussen.
    Eller skulle det ha stått "brud" för allitterationens skull?

    SvaraRadera

Leta i den här bloggen