tisdag 6 september 2011

Vinden drar i, och jag vill segla iväg NU!Jag måste dit ut till havet igen
och himlen vid havets bryn
och allt jag begär, är ett fullriggat skepp
och en stjärna att följa i skyn,
och en fridfull sömn och en vacker dröm,
när den långa resan är över.

Det viner i träden utanför mitt fönster, på SMHI´s hemsida står det att det blåser 20 m/s från syd på Vinga, ViVa säger 18 m/s vid Måvholmsbådan. Jag undrar naturligtvis hur min båt har det i främmande hamn med 8 mm förtöjningstampar, istället för de grova 12 mm som finns på min båtplats i GKSS-hamnen. Funderar på om jag skall åka ut till Björlanda och se om henne, men bestämmer mig för att sitta kvar hemma, i alla fall en stund till.

Misstänker att det till slut blir en tur ut till båten senare i natt. För när jag väl lagt mig, då hör jag vinden tydligare igen, och då börjar jag fundera över hur bra hon egentligen ligger. Så där är det jämnt när det blåser, men i vanliga fall åker jag ner till båten och lägger mig och sover i båten när det stormar, då har jag kontroll på läget. Men med bara en arm brukbar, och inget förstag att hålla i, på min ännu mastlösa båt, då kan det faktiskt vara lite farligt. Så tant tänker numera på faran!

Men vinden framkallar en annan känsla också, och den är starkare än allt annat- JAG VILL SEGLA! Jag vill segla långt och länge. Släppa förtöjningarna, dra upp seglen och segla rakt ut mot horisonten.

Det närmaste jag kan komma att segla vore att segla med ombord på Celeste nästa helg. Celeste går i väg på Four Country Race den 17 september och det hade varit toppen att få vara med ombord. Jag tar Wikepedia till hjälp för att drömma ytterligare.


Från Långedrag ner genom Kattegatt, Stora Bält vidare in i södra Östersjön och mot Tyskland, och Rostock.  Det är planerat bara en natt i hamn i Rostock, det kanske är synd för det finns nog en del att se där, men det är ju seglingen jag vill åt!
Sedan är planen att segla öster ut mot Swinoujscie i Polen.En kurort, där skulle jag kunna stanna en vecka, men då blir det ingen segling, så det är bara att dra vidare. Aningen blir det
runt Rûgen eller genom Stralsund. Jag har varit både på Rûgen och i Stralsund, det skulle verkligen bli intressant att segla förbi Stralsund och genom de trånga passagerna i Rügen med Celeste. Vi tyckte att det blev trångt med en 33 fotare, och nu är det en 65-fotare som skall genom dessa passager.

Efter Polen är planerna att segla norrut till Köpenhamn och lägga till inne i Nyhavn. Tänk att gå ut och ta en kall öl på Ströget efter att ha lagt till mitt i Köpenhamn!
Sedan blir det kanske Anholt, Läsö eller Skagen. Säkert kul för den som aldrig har varit där, själv skulle jag hellre vilja segla till Väderöarna och vända, än att ligga i Skagen, men där är smaken olika.

Om det inte hade varit för att den veckan är mer än fullbokad med arbete som inte går att att avboka, för att jag inte kan säga nej kanske, eller för att jobbet är högprioriterat kanske?! Allt det går att styra om, men det som inte går att styra om är att en av mina bästa vänner skall gifta sig, och jag tänker ha fin lång klänning, sätta upp håret högt, svassa omkring på höga klackar och hålla tal. Där kan inte seglingen vare en ursäkt, men det är också nästan den enda ursäkten för att inte segla Four Country Race ombord på Celeste, om bara 10 dagar. Eftersom jag skall hålla manöverkurs med motorbåt lördagen den 17 september, så lär jag få ägna mig att vinka av dem ombord, och kanske dig om du väljer att följa med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen